Please note this website is intended for Ukraine, in order to ensure compliance with local legal requirements we need to redirect you to the country you are located in.

Лист 20, 2023

Снюс: що це, як використовувати, що у складі, які види бувають

Снюс — це один із найдавніших відомих людству тютюнових продуктів та одна із перших їх бездимних варіацій, яка проте у сучасному світі стає все менш і менш поширеною.

Зверни увагу, з 11 липня 2023 року снюс в Україні заборонений. Проте ця заборона не торкнулася інших бездимних альтернатив сигаретам: систем нагрівання тютюну, електронних сигарет, нікотинових подушечок.

У ЄС (за винятком деяких скандинавських країн) снюс та жувальний тютюн заборонені з 1992 року.

Що таке снюс? 

Снюс — це бездимний тютюновий виріб, що був винайдений у Швеції більш як 400 років тому. Снюс виготовляється з висушеного тютюну, який подрібнюють, змішують з водою і сіллю. Отриману тюютнову «пасту» використовують, закладаючи під губу на 5-30 хвилин.

Слово «снус» (snus — ориг.) у перекладі зі шведської означає «нюхальний тютюн». Саме нюхальний тютюн у його класичному вигляді був попередником сучасного снюсу. У XVIII столітті подрібнений тютюн почали змішувати з водою та залишати на кілька тижнів для бродіння в банках. Кашоподібну тютюнову масу розділяли на порції та клали під губу. Так і з’явився снус. У XIX столітті снюс почали обробляти шляхом пастеризації для очистки та продовження терміну зберігання.

Снюс



Іноді користувачі задаються питанням — як казати правильно снюс чи снус? Обидва варіанти правильні, оскільки це транслітерація слова snus. Тож і снюс, і снус можуть бути правильними варіантами прочитання.

З чого роблять снюс та що у складі

Висушене тютюнове листя подрібнюють та перемелюють. Тютюновий порошок змішують з водою і сіллю. Сіль, з одного боку, відіграє роль природного консерванта та продовжує термін зберігання снусу, а з іншого — посилює аромат тютюну. Отриману суміш нагрівають, щоб досягнути ефекту, подібного пастеризації, для очистки і знезараження від бактерій чи мікроорганізмів (а отже, і для продовження терміну зберігання). Після охолодження до тютюнової суміші додають харчові ароматизатори та інші компоненти.

В залежності від виробника та технології виробництва склад снюсу може дещо відрізнятися. Але зазвичай склад снюсу такий:

  • Вода
  • Тютюн
  • Нікотин (у складі тютюну)
  • Харчові ароматизатори
  • Сіль або інші консерванти 

Вміст нікотину у снюсі варіюється залежно від виробника — у середньому від 8 до 22 мг. Деякі виробники мають в асортименті дуже міцний снюс зі вмістом нікотину до 45 мг.

Види снюсу 

Виділяють кілька різновидів снюсу за форматом, міцністю та походженням. В Україні та більшості країн ЄС заборонені усі види снюсу.

За форматом снюс поділяється на порційний та розсипний. 

  • Порційний — снюсова суміш розділена на порції та розфасована по пакетиках. Найпоширенішими форматами порційного снюсу є: міні — 0,3-0,4 г, стандарт — 0,8-1 г і великий — 1,5-2 г.
  • Розсипний — автентичний снюс, у якому тютюнова суміш не поділена на порції. Зазвичай продається у банках або картонних упаковках. Цей формат частіше обирають досвідчені споживачі, оскільки це дозволяє підібрати індивідуальне дозування.

Снюс



За міцністю і концентрацією нікотину снюс буває таких типів:

  • Дуже міцний, із вмістом нікотину 40-45 мг/г
  • Міцний, із вмістом нікотину 26-40 мг/г
  • Середній, із вмістом нікотину 14-22 мг/г
  • Легкий, із вмістом нікотину до 12 мг/г

За походженням і технологією виробництва є шведський та американський снюс.

  • Шведський снус — традиційна форма бездимного тютюну з високий рівнем нікотину. Продається або у розсипчастому форматі або у вигляді пакетиків, відомих як порційний снус. Має яскравий тютюновий смак, інколи до нього додають фруктові чи трав’яні ароматизатори. Переважно виробляється у скандинавських країнах.
  • Американський снюс — вологіший та з нижчим рН, нікотин з цього виду снюсу засвоюється повільніше. Зазвичай сильно ароматизований, з підсолоджувачами.

Іноді снюс плутають зі снаффом, але це різні продукти. Під снафом зазвичай мають на увазі саме нюхальний тютюн. 

Снюс та насвай. У чому різниця?

Снюс і насвай це зовсім різні продукти.

Снюс – це бездимний тютюновий виріб, що походить зі Швеції. Виготовляється з висушеного тютюну, який подрібнюють, змішують з водою і сіллю. Снюс зазвичай вживають, поміщаючи його під верхню губу на час від 5 до 30 хвилин.

Насвай – це традійний тютюновий виріб у Афганістані та країнах Центральної Азії. За складом насвай – це суміш тютюну з гашеним вапном, золою і ароматичними добавками. Отриману суміш насваю скатують у кульки або палички та вживають, поміщаючи його за щоку або під язик, не розжовуючи, на 15-30 хвилин.

Але маємо попередити, що в Україні насвай, як і снюс, заборонений законом.

Як використовувати снюс?

Снюс (як розсипчастий, так і порційний) зазвичай вживають, поміщаючи його під верхню губу. Використання пакетованого або порційного снюсу дуже схоже на процес використання нікотинових паучів.

Як вживати порційний снюс в пакетиках:

  1. Легенько розім’яти пакетик, щоб тютюн рівномірно розподілився всередині. Але так, щоб не надірвати.
  2. Закласти збоку під верхню губу.
  3. Якщо пакетик під губою заважає та спричиняє дискомфорт, можна спробувати меншу порцію. Пакетики снюсу бувають різними за розміром.
  4. Зачекати. Поступо з тютюну у слину почне вироблятися нікотин. Не жувати і не смоктати.
  5. Залишати під губою до відчуття нікотинового насичення. Використання снюсу може тривати від до 5 до 30 хвилин, варто орієнтуватися на відчуття насичення.
  6. Утилізувати використаний пакетик тютюну. Зазвичай в упаковках для порційного снюсу передбачене окреме відділення для використаних пакетиків. Тож можна покласти його туди, або одразу викинути у смітник.

Як вживати розсипний снюс:

  1. Чистими сухими пальцями потрібно взяти дрібку тютюну.
  2. Скатати чи зім’яти його у кульку та трохи сплюснути, щоб було зручніше закладати під губу.
  3. Розташовувати під верхньою губою. Зазвичай снюс розміщують трохи сбоку, щоб тютюн не забруднював передні зуби.
  4. Залишати під губою до відчуття нікотинового насичення. Використання снюсу може тривати від до 5 до 30 хвилин, варто орієнтуватися на відчуття насичення.

Снюс не потрібно та не можна жувати чи смоктати. При контакті зі слиною з нього почне поступово виділятися нікотин та всмоктуватися у кров крізь слизові оболонки ротової порожнини. Ефект нікотинового насичення він снюсу починає відчуватися приблизно через 3-5 хвилин від початку використання і триває близько години (в залежності від міцності снусу). 

Як правильно зберігати снюс? Який термін придатності у снюсу?

Термін придатності снюсу варіюється від 4 місяців до 1 року, залежно від його типу, виробника і дотримання правил зберігання. Снюс зазвичай зберігають герметично запакованим, у темному, сухому та прохолодному місці. При тривалому зберіганні навітьк ладуть у холодильник.

Як зрозуміти, що снюс зіпсувався? Зіпсований снюс може бути більш вологим ніж має, або, навпаки, занадто сухим і без притаманного йому запаху. Також під впливом тепла з нього може кристалізуватися сіль, через що зміниться його зовнішній вигляд. Смак також може змінитися через те, що під дією тепла та вологи продукт почне окислюватися, може навіть з’явитися пліснява.

Інформація про продукцію на цій сторінці надається за допомогою засобів дистанційного зв'язку згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

Для отримання доступу до інформації, що містить цей веб-сайт, Вам повинно виповнитись 18 або більше.

Натискаючи «Підтвердити» ви також надаєте згоду на отримання інформації про продукцію, що представлена на сайті, за допомогою засобів дистанційного зв'язку згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

Ми про все подбаємо.

Цей веб-сайт містить інформацію про продукти без тютюнового диму, призначені для повнолітніх, які так чи інакше продовжили б курити або вживати інші нікотиновмісні продукти в Україні. Бездимні продукти PMI не є альтернативою відмови від куріння та не розроблені як такі, що сприяють його припиненню.