Please note this website is intended for Ukraine, in order to ensure compliance with local legal requirements we need to redirect you to the country you are located in.

Лют 19, 2024

Все про нікотин: властивості, міфи, вплив на організм

Нікотин — це хімічна сполука (алкалоїд), що міститься у стеблах, листі та плодах тютюну та багатьох інших рослин родини пасльонових. Нікотин утворюється в корінні рослини, коли дві хімічні сполуки — піридин і піролідин — з’єднуються разом перед тим, як транспортуватися до листя.

Навіщо рослини виробляють нікотин? Еволюційно вони синтезують алкалоїди для захисту від комах. Нікотин і його похідні — сильні природні інсектициди, які, до речі, навіть використовуються у аграрному секторі.

Найбільший вміст нікотину в тютюні, втім він також є у картоплі (~675 нг нікотину в кожній), баклажанах (~525 нг), томатах (~332 нг нікотину). Тож, нікотин у незначному дозуванні присутній в буденному раціоні людини. Щодня людина може з’їдати близько 1400 нг нікотину зі звичайною їжею. Проте це дозування нікотину, невелике та не призводить до розвитку залежності. Для порівняння одна сигарета містить ~12 мг нікотину — приблизно в 18 тисяч разів більше нікотину, ніж у картопля, за масою. Але лише частина (<2 мг) цього нікотину переходить у дим сигарети. 

Першими використовувати тютюн у якості джерела нікотину почали корінні народи Америки. Вони використовували листя тютюну для жування, куріння або в релігійних ритуалах. Пізніше, у XV столітті Христофор Колумб, повернувшись з Америки, привіз на європейський континент цілий ряд рослинних культур, зокрема картоплю, кукурудзу, томати і тютюн.

Сама назва «нікотин» походить від тютюну Nicotiana tabacum, названого на честь французького дипломата Жана Ніко де Вільмена. 1560 року він надіслав зразки тютюну та його насіння з Бразилії до Парижа та запропонував використовувати його в медичних цілях.

Види нікотину. Як добувають нікотин?

1. Природний нікотин

Нікотин, що міститься у своєму природному джерелі — тютюні чи інших пасльонових, і споживається шляхом вживання цих рослин у їжу, куріння, нагрівання чи смоктання. Нікотин природного походження курці зазвичай отримують під час куріння сигарети (або сигарили, люльки, кальяну), використання системи нагрівання тютюну, вживання жувального тютюну або снюсу.

2. Рослинний або органічний нікотин

Це органічний нікотин, екстрагований з природного джерела — листя тютюну. У промислових цілях найчастіше використовуються два його види — Nicotiana tabacum і Nicotiana rustica. Вміст нікотину в листі такої рослини варіюється від 2 до 10%.

Дозрілий тютюн збирають, висушують, сортують за розміром, кольором і зрілістю. Далі тютюнове листя нарізають або подрібнюють до консистенції порошку. Наступним етапом процесу є екстракція — процес отримання нікотину з сировини під дією розчинника, методом сухої екстракції, з настоюванням у розчині, чи іншими способами.

Найбільшими виробниками та експортерами нікотину у світі є Китай та Індія. Саме там виробляється перша екстракція сульфату нікотину, яку потім доводять до фармацевтичних стандартів, очищаючи від домішок до 99,95%. 

На вигляд це масляниста рідина без кольору, яка швидко темніє при взаємодії з повітрям. Формула нікотину — C10H14N2.

Органічний нікотин рослинного походження використовується у деяких вейпінгових рідинах і рідинах для одноразок і подів. Наприклад, у лінійці подів VEEV Accents

3. Синтетичний нікотин

Синтетичний нікотин — це нікотин, синтезований хімічним шляхом в лабораторії, а не виготовлений безпосередньо з тютюну. Синтетичний нікотин ідентичний за формулою і властивостями до рослинного. 

Більшість рідин для електронних сигарет виготовляється саме з використанням синтетичного нікотину заради зменшення собівартості.

Вплив нікотину на організм

Нікотин може поглинатися через легені, через рот або через шкіру. Швидкість доставки нікотину залежить від того, яким способом він вживається. Наприклад, нікотин від викуреної сигарети потрапляє до мозку у потрібній концентрації через 10+ секунд після перших затяжок, а від нікотинового пластира — протягом 1 години.

Потрапляючи в мозок, нікотин зв’язується з нікотиновими ацетилхоліновими рецепторами (nAChR), розташованими на нервових клітинах мозку. Ці рецептори, що беруть участь у більшості комунікацій між нейронами в мозку. Природною сигнальною молекулою для них є ацетилхолін. Нікотин схожий за будовою на ацетилхолін і може його заміняти, таким чином зв’язуючись з цими рецепторами. У результаті цього відбувається вивільнення дофаміну, норадреналіну, глутамату та інших нейромедіаторів, і, тим самим, модулюється «система винагороди». Саме такий механізм дозволяє нікотину стимулювати та зрештою впливати на короткострокові функції мозку, такі як емоції, навчання та пам’ять.

При цьому нікотин постійно виводиться з організму природним шляхом. Близько 70% нікотину металобізується при проходженні через печінку та виводяться через нирки.

Нікотин і нікотинова кислота — це одне й те саме?

Можливо ти чув про нікотинову кислоту або так званий вітамін РР? Це доволі популярний у бьюті-індустрії інгредієнт, що позиціонується, наприклад, як засіб для росту і боротьби з випадінням волосся. Тому нікотинову кислоту часто можна зустріти у складі косметичних засобів для волосся та шкіри, або у чистому вигляді — в аптеках нікотинова кислота продається в ампулах.

Як нікотинова кислота пов’язана з нікотином? Вітамін PP вперше був отриманий в 1867 році шляхом окислення нікотину хроматом калію та сірчаною кислотою. Пізніше це з'єднання було названо нікотиновою кислотою, тому що воно було виготовлено з нікотину і мало здатність утворювати солі.

Тож нікотин і нікотинова кислота — це зовсім різні речовини. Природній вітамін PP міститься у багатьох продуктах, таких як риба, яловича печінка, молочні продукти, яйця та інших. Нікотинова кислота бере участь у метаболізмі, виводить токсини, регулює рівень холестерину в крові.

Де використовується нікотин? 

1. Продукти для курців

Звісно ж, найбільше нікотин використовується у тютюновій індустрії. Усі тютюнові вироби включаючи сигарети, сигари, стіки для систем нагрівання тютюну, нюхальний тютюн, снюс та жувальний тютюн містять нікотин від природи. А для рідин под-систем та одноразових електронних сигарет найчастіше використовується сольовий нікотин. Це речовина, що створюється штучно, шляхом змішування нікотинової бази з лужним pH (органічної або синтетичної) та кислоти зі слабкою концентрацією. Вплив очищеного та правильно підготовленого сольового нікотину не відрізняється від впливу природного.

2. Аграрний сектор

Ще на початку XX століття нікотин почали використовувати в якості інсектициду для захисту рослин у сільському господарстві. З цією метою найчастіше використовувалися сульфат нікотину, тютюновий попіл, відвар тютюну, тощо.

3. Медицина і фармацевтика

Також нікотин широко використовується у медичних цілях. Очищений медичний нікотин використовують у нікотинзамісній терапії для полегшення абстинентного синдрому — сукупності симптомів, що виникають у людей, що кидають палити, таких як безсоння, тривожність, дратівливість та інших. Також нікотин може входити до складу препаратів для покращенні уваги і концентрації, полегшення і профілактики різноманітних неврологічних розладів, включаючи хворобу Паркінсона, легких когнітивних порушень, хвороби Туретта та шизофренії. 

Поширені міфи про нікотин

1. Нікотин викликає рак і інші хвороби, пов’язані з курінням

МІФ: Нікотин — основна причина хвороб, пов'язаних із курінням. РЕАЛЬНІСТЬ: ДИМ — основна причина хвороб, пов'язаних із курінням. Нікотин викликає залежність, але основними причинами хвороб, пов'язаних з курінням, є інші хімічні речовини, що виділяються при згоранні сигарети. Нікотин міститься в тютюновому листі. Він викликає залежність але не є основною причиною захворювань, пов'язаних з курінням. Дим, який виділяється при горінні сигарети, є основною причиною хвороб, пов'язаних з курінням. Наприклад, для IQOS така проблема не властива, оскільки він нагріває тютюн, а не спалює, отже, не виділяє дим.

2. Нікотин може потрапляти в організм лише через легені

Ні, це не так. Нікотин може поглинатися не тільки тканинами легень (як при курінні сигарет чи використанні систем нагрівання тютюну і вейпів), а й через слизові оболонки роту (наприклад, від снюсу, нікотинових подушечок, жувального тютюну) або шкіру (наприклад, від нікотинових пластирів або при контакті з кущами тютюну). Швидкість поглинання та частка нікотину, що всмоктується, може відрізнятися. Потрапивши в кров, нікотин розподіляється в різних концентраціях по тканинах і органах, включаючи мозок.

3. Жовтий наліт на пальцях курців — це сліди він нікотину.

Ні, це не так, хоча іноді цю жовтизну на пальцях і називають помилково “нікотинові плями”. Насправді ж це сліди від смол. Такий самий смолистий наліт залишається і на зубах курців. З електронними альтернативами сигаретам, що не виділяють смоли, такої проблеми немає. Наприклад, IQOS не залишає слідів на пальцях. 

До речі, поширені серед курців методи позбутися застарілої сигаретної жовтизни на пальцях (не нікотинової!) — це чистка відбілюючою зубною пастою, лимонним соком або розчином води і яблучного оцту у пропорції 1:1.

Інформація про продукцію на цій сторінці надається за допомогою засобів дистанційного зв'язку згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

Для отримання доступу до інформації, що містить цей веб-сайт, Вам повинно виповнитись 18 або більше.

Натискаючи «Підтвердити» ви також надаєте згоду на отримання інформації про продукцію, що представлена на сайті, за допомогою засобів дистанційного зв'язку згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

Ми про все подбаємо.

Цей веб-сайт містить інформацію про продукти без тютюнового диму, призначені для повнолітніх, які так чи інакше продовжили б курити або вживати інші нікотиновмісні продукти в Україні. Бездимні продукти PMI не є альтернативою відмови від куріння та не розроблені як такі, що сприяють його припиненню.